In questa pagina puoi trovare alcune
ricette scritte in dialetto Trentino.
La Mosa
Se sà che la mosa l'è en magnar de montagna. Se meseda ensema n'to de farina zalda e doi eti de farina bianca e se la fà fora pian pian 'en de doi litri de lat slongà zo con aqua. Se ghe mete la sal e se la meseda sora el foc per pù de mezora senza mai fermarse magari zacolando, ma a tegnirghe d'ocio che no se faga fregoloti. Se ghe mete sora el boter rostì, saorì con le somenze de papavero.
El lever en salmì
Se tol 'en lever de 'en chilo e mez', s'el sventra e se lassa da na banda la coradela e 'l figa', s'el lava e s'el fà en tochi. Se fà pò na conzada de oio con foie de salvia, de spic, de alor, 'en pugnat de ginevro, arguanti grani de pever scur, doi cuciari de asè e se squerta zò 'el lever col vin negro, meio se l'è merlot, dopo che se l'ha conzà 'en de la so conzada. Se taia su i fratari e s'ei lassa conzarse en de la conza de vin, pignoi, ua passa, canela, zucher e doi ponte de garofal. 'El lever de quà e i so fratari de là i gà da star doi dì en smoia. Quant' che l'è ora se fà 'en pest de zigola e lardo da sfrizer 'en de na bicera de oio 'en de la teza 'en do che se pò se fà rosolar 'el lever a tochi, ben sugadi e 'nfarinadi. En ultima se ghe trà sora la smoia de le frataie e s'el finis da coser senza pressa.
Tonco de ponteselo
Ferruccio- Gasperetti
Fetèle de sopressa vicentina sul fondo de la tecia, come dito, sensa butiro. 'N cucià ro de farina co 'n po' de bro' e smissia ben, polito che no le tache; po' la polentina... e quando che te senti odor de frito, trà sul taiero che te magnerè 'n magnar che, te digo mi, che l'è da re
tratto dal volume Strenna Trentina 2005
edito da Strenna Trentinacoop. A.r.l. Trento
Parampampoli
Ferruccio- Gasperetti
Ma che liquori fati col baston!... Ciapé quel che ve digo: eco qua: de suchero slovacco 'n bel panon, metélo 'nten parolo ben stagnà , de sgnapa bona treghe zo 'n bassòn po' deghe fogo ben... lasselo là che 'l bruse e che 'l se desfe e po ' putei, vien for 'na roba da ciuciarse i dei
tratto dal volume Strenna Trentina 2005
edito da Strenna Trentinacoop. A.r.l. Trento
L’onto per i reumi
Ferruccio- Gasperetti
Sonza de porco, ma de porco s-cieto taiada a tochetini: sirca 'n èto... Pésta 'na siola granda fina, fina; rosola ben e dà 'na scoladina.. Co te te senti 'n reumo o 'n dolorato date 'na onta e po, smà chete in leto.
tratto dal volume Strenna Trentina 2005
edito da Strenna Trentinacoop. A.r.l. Trento